Denna artikel är en annons

Södra Ekkällan växer vidare – här är du granne med både stad och natur

Södra Ekkällan – ett av Linköpings populäraste bostadsområden. På bilden affärsutvecklaren Anders Rosell och projektchefen Sofie Bornmar.

”Vi bygger inte bara hus, vi skapar hem och områden där människor lever sina liv.” Det om något gäller Bonavas bostadsutveckling generellt och i synnerhet för Södra Ekkällan här i Linköping. Nu fortsätter utbyggnaden med ytterligare 500 bostäder.

Vi har från första början tagit ett helhetsgrepp tillsammans med kommunen och andra aktörer för att skapa en trivsam stad i staden. Målet har varit att bygga en attraktiv och levande stadsdel, en härlig boendemiljö som utgår från de boendes behov och önskemål och det tycker jag verkligen att vi har lyckats med, säger Anders Rosell, affärs­utvecklare Bonava i Linköping.

Det hela började 2006 med köpet av en rejäl bit mark på det gamla militärområdet. Tre år senare byggdes de första bostäderna. Sedan dess har Södra Ekkällan steg för steg utvecklats till ett av Linköpings populäraste bostadsområden med ett par riktigt starka sidor.

Projektchefen Sofie Bornmar lyfter speciellt fram det unika läget, den omedelbara närheten till en fantastisk naturmiljö, ändå på gång- och cykelavstånd till city.

– Här bor du mitt i en växande storstad och har samtidigt naturen i stort sett utanför knuten. Det är med andra ord en perfekt boendemiljö för människor som älskar natur, friluftsliv, motion och rekreation. En promenad eller cykeltur bort så är du mitt i Tinnerös naturreservat och kan njuta av de fina gamla ekarna, samtidigt som du bor tio minuter på cykel från stadskärnan. Det är ganska unikt.

Hittills har cirka 1100 lägenheter byggts i stadsdelen, både av Bonava i egen regi och tillsammans med samarbetspartners, bland andra det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden och HSB. Här finns en blandning av bostadsrätter och hyresrätter, även en mindre del radhus som äganderätter.

Södra Ekkällan har uppenbarligen lockat en bred målgrupp av bostadssökande. Här finns alla kategorier av hushåll, både villasäljare som kommit en bit upp i åren, barnfamiljer och unga förstagångsköpare. Att stadsdelen nu också förstärkts med skolor och förskolor bidrar naturligtvis till områdets attraktionskraft. Här finns den relativt nybyggda Ekkälleskolan, en grundskola F–6. Ytterligare en skola är dessutom på gång. Området har också stora och fina lekplatser, bland annat en mycket populär och välbesökt parkourpark. I takt med att stadsdelen växer kommer även butiksutbud och närservice med restauranger och caféer och så vidare att byggas ut.

Bonava har för övrigt sålt en fastighet som innehåller både restaurang och gym. Bygget pågår just nu och blir färdigt för inflyttning i september.

Och nu är det alltså dags för nästa utvecklingsfas av Södra Ekkällan. Den antagna detaljplanen möjliggör 500 nya bostäder. Byggstart äger rum redan efter sommaren. Markarbeten är i full gång. Först ut är svanenmärkta 8-våningshuset Tinnerbäcks Vy med 28 bostadsrätter. 

– Det blir en fantastisk bostadsmiljö som verkligen sticker ut. Eller vad sägs om en takterrass på 160 kvadratmeter, gemensam för alla boende i huset. Tala om utsikt över staden. Här finns även en relaxdel med bastu och ett övernattningsrum för gäster på besök. Det är på alla sätt ett mycket genomarbetat projekt, som jag personligen är superstolt över, säger Sofie Bornmar.

Parallellt kommer 164 hyresrätter, 1-3 rok, att byggas utmed Bataljonsgatan, söder om en ny mindre park som kommunen kommer att anlägga.

– Anders Rosell påpekar till sist att Bonavas engagemang i Linköping inte bara handlar om Södra Ekkällan. Det är visserligen ett stort och prestigefullt projekt där man som bolag hållit i taktpinnen ända från start och kommer att fortsätta ända in i mål, med den långsiktiga ambitionen 2 500 bostäder.

– Vi är i Linköping för att stanna och vi vill fortsätta att växa med en rad egenutvecklade bostadsprojekt, både bostadsrätter och hyresrätter.

Om Bonava
• Har skapat hem och grannskap sedan 1930-talet.
• Är en av de ledande bostadsutvecklarna i norra Europa.
• Utvecklar bostäder och områden i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Linköping och Umeå samt hyresrätter på utvalda tillväxtmarknader i Sverige.
• Har 2 000 anställda med verksamhet i Sverige, Tyskland, Finland, Danmark, Norge, St Petersburg, Estland och Lettland.
• Hade en omsättning på 14,5 miljarder kronor 2017.
• Är noterat på Nasdaq Stockholm.