Hanna är ny på jobbet

sid18bild1

Linköping har, precis som Hanna Svensson hade förväntat sig, väldigt många spännande och utmanande stads­byggnadsprojekt.

Efter att ha utbildat sig till samhällsplanerare i Karlstad och sedan provat på sin yrkesbana under 3,5 år i Heby kommun nära Uppsala, nappade hon när tjänsten som planarkitekt i Linköping dök upp.

Det var hemtrakterna i Östergötland som hägrade berättar hon, givetvis tillsammans med alla de spännande arbetsuppgifter som hon visste fanns på Plankontoret i Linköping.

– Jag är född och uppvuxen i Krokek i Kolmården. Min sambo Fredrik är från Söderköping. Så tanken att flytta tillbaka till våra hemtrakter har alltid funnits där. När jag såg den här tjänsten i Linköping så var det precis inom den här radien vi hade tänkt oss, berättar Hanna.

Nu har hon och Fredrik varit på plats i Linköping under ett par månader och har hunnit landa så smått, både i staden och på sina respektive jobb. För Fredrik som jobbar på Skatteverket var det inga problem att byta från kontoret i Västerås till motsvarande jobb i Linköping.

– Vi har nu börjat bekanta oss med Linköping som bostadsort. Trots att jag själv är uppväxt inte så långt härifrån har jag faktiskt inte varit här så mycket. Det har ju av naturliga skäl varit mer Norrköping för mig, säger Hanna och skrattar.

Men där kommer det nu att bli ändring, lovar hon. Utöver Linköpings trevliga innerstad, med alla sina mysiga uteserveringar och restauranger, lyfter hon speciellt fram Linköping som cykelstad.

– Det är så enkelt och smidigt. Från vår lägenhet i Garnisonen är jag på jobbet inom tio minuter. Samma sak för Fredrik. Det känns väldigt positivt. Vi har också hunnit med att rekognosera en del utanför stan, har bland annat cyklat ut till Tinnerö eklandskap. Det var jättefint, men vi inser också att vi har mycket kvar att utforska.

Jobbet då? Jo, det är ett jättetrevligt gäng, försäkrar Hanna. En sak har hon definitivt förstått, här finns precis som hon hade förväntat sig, väldigt många spännande och utmanande projekt inom stadsbyggnad. Själv har hon påbörjat ett nytt projekt, en utbyggnad av en skola i södra delarna av stan.

– Vallastaden kände jag förstås till, men här händer ju så enormt mycket mer. Detaljplaner av alla slag, projekt både i innerstaden, ytterstaden och i tätorterna. Och snart går ju dessutom Ostlänkenprojektet i gång på allvar. Så det känns verkligen som att jag har hamnat på rätt plats.

Hanna, vad gör en planarkitekt?
– Som planarkitekt jobbar jag huvudsakligen med framtagandet av nya, eller ändringar av detaljplaner. Det gör vi som projekt, vilket innebär att vi tillsammans i en projektgrupp jobbar med alla de frågor som behöver tas i beaktande i planprövningen. I arbetet kommer även många andra expert­kompetenser in för att få fram en bra och långsiktig produkt. Det kan exempelvis vara frågor som dagvatten, värde­fulla kultur- och naturmiljöer, buller och tillgänglighet med mera.

– Det behövs fler medarbetare, berättar HR-chef Lisa Vizins.

... men vi behöver bli fler

Lisa Vizins är relativt ny på sin post som Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningens HR-chef. En av hennes uppgifter är att se till att det finns bra arbetssätt för att attrahera, rekrytera och behålla medarbetare.

Som stor arbetsgivare har Linköpings kommun ett ständigt rekryteringsbehov. Det gäller inte minst Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen som har den viktiga och spännande uppgiften att planera och utforma Linköpings fortsatta stadsbyggande.   

Hur ser rekryteringsbehovet ut?

– Vi har just nu cirka 250 medarbetare men behöver bli fler. Att det byggs så oerhört mycket och att staden växer gör att vi behöver förstärka med nya medarbetare. Det handlar främst om arkitekter och ingenjörer, men även andra kompetenser som vill arbeta med den utveckling Linköping står inför.

Vad är den största utmaningen, som du ser det?

– Det är bristen på just arkitekter och ingenjörer med erfarenhet. Det utbildas helt enkelt för få. Det innebär att det är en hård konkurrens om dem som ändå finns.

– Vi konkurrerar både med privata entreprenörer och med andra kommuner. Vi vill locka till oss de bästa så därför vill vi fortsätta att vara en attraktiv och trivsam arbetsplats med gott rykte.

Vad är det då som kan locka med just Linköping och er förvaltning?

– Det händer så oerhört mycket nu i Linköpings stad och att få vara en del i en av Sveriges främsta tillväxtkommuner gör arbetet lockande, inspirerande och mycket utvecklande.

Vilka lediga tjänster ligger ute just nu?

– Vi söker både planarkitekter och bygglovsarkitekt, även projektledare.

Du är ju själv ganska nyanställd, hur trivs du?

– Jag trivs jättebra! Det är så berikande att få jobba tillsammans med så många engagerade och kompetenta männi­skor. Arbetar man med kloka människor blir man kanske klokare själv också, säger Lisa Vizins och skrattar.

Text: Per-Åke Hultberg
Foto: Malin Björkroth