Folkungavallen – ny stadsdel med toppmodern simhall

Folkungavallen ska bli en självklar del av innerstaden. Här planeras uppåt 700 lägenheter i nya stadskvarter. Men först ut är den nya simhallen.

Hela området där den gamla idrotts­arenan Folkungavallen funnits i närmare 90 år ska omvandlas och bli en integrerad del av innerstadsmiljön.

– Linköping har växt kraftigt. Folkungavallen, det som en gång var i utkanten är i dag mitt i staden, säger Karin Olanders, kultur- och fritidsdirektör i Linköpings kommun.

Trots att det är tidigt i processen är huvuddragen på plats. Enligt kommunens detaljplaneprogram är tanken att Folkungavallen ska bli en naturlig förlängning av innerstadens bebyggelse. Det innebär nya stadskvarter med plats för uppskattningsvis 600-700 lägenheter med lokaler i bottenvåningarna. Vidare planeras skola, förskola, samt allt annat som finns naturligt i centrala stadskvarter.

Men även om Folkungavallen rivs, och fotbollen och friidrotten har flyttat, så försvinner inte idrotten helt från området. En ny simhall i toppklass ska byggas och bli en central del i utvecklingen av den nya stadsdelen.

– Det blir hela Linköpings vattenanläggning. En stor och tilltagen topparena för simsport, rekreation, träning och lek, säger Karin Olanders.

Byggstart planeras att ske under 2019. Det betyder att simhallen kan stå färdig under 2022. Under våren har arkitektskisserna ritats om. Utförandet är något enklare än tidigare, vilket håller nere kostnaderna. Men simhallens funktioner och innehåll är fortfarande desamma.

Att en simhall handlar om simning säger sig självt, men den nya hallen anpassas även för simhopp, undervattensrugby, vattenpolo och dyksport. Goda förutsättningar för tävling är viktiga byggstenar. Lika viktigt är att simhallen ska möta framtidens behov och kunna locka alla Linköpingsbor.

– Vi har en fin tradition av simsport och befäster det med den nya vattenarenan. Det blir en av de största och bästa i sitt slag i Sverige. Här kommer elit, breddidrott och allmänheten att samsas. Det blir ett centrum där vi också slår ett slag för folkhälsan. 

Utöver nya simhallen utreder kommunen just nu möjligheterna att utveckla det populära Tinnerbäcksbadet så att det kan harmoniera med simhallen och hela stads­delens omvandling.